Viikon vastaantulija löytyi tällä kertaa SparkUpin kulmahuoneesta, pelijulisteiden ja -taulujen keskeltä.
Hei! Kuka olet ja mitä teet täällä?
Olen Kalle Koskela ja olen Grail Group Oy:n toinen perustaja Ville Nikolan ohella.
Mitä Grail Group tekee?
Olemme elektronisen urheilun markkinointi- ja mediatoimisto. Järjestämme muun muassa E-urheiluturnauksia sekä pienempiä pelitapahtumia ja erilaisia promootiokiertueita uusille peleille ja laitteille.
Oletteko itse E-urheilijoita?
Itse olen kasvanut tietokoneiden kanssa ja olen aina pelannut, mutten koskaan kilpaa. Ville taas on ollut töissä nuorisopuolella ja on siellä ollut perustamassa pelitaloja. Suomessa on valtavan paljon pelifirmoja ja pelinkehittäjiä, mutta E-urheilussa olemme vielä pahasti jäljessä, jos verrataan esimerkiksi Ruotsiin. Suomalaiset E-urheilijat pelaavatkin useimmiten ulkomaisissa liigoissa.
Mitä teillä on tällä hetkellä työnalla?
Tällä hetkellä järjestämme Turkuun pelaajien suurtapahtumaa nimeltä Grail Quest. Tapahtuma järjestetään Gatorade Centerissä ja sen tarkoitus on tarjota mahdollisuus kokea koko pelaamisen kirjo yhden viikonlopun aikana. Ohjelmassa on mm. uutuuspelien esittelyjä, kilpailuja, messuohjelmaa ja E-urheilun SM-kisoja. Mukana ovat paitsi tietokone- ja konsolipelit, myös perinteiset kortti- ja lautapelit.
Tapahtuma pidetään syyslomaviikolla 19.–21.10. ja se on ikärajaton. Vaikka kyseessä eivät ole perinteiset lanit, ei niitä kuitenkaan ole unohdettu. Itselleen voikin lunastaa oman konepaikan ja tuoda paikalle oman tietokoneensa. Tapahtuma on ympärivuorokautinen ja sitä voi seurata livenä Elisan suoratoistopalvelussa.
Eli mistään pienestä puuhailusta ei todellakaan ole kyse?
Ei. Grail Quest on ensimmäinen iso pelitapahtuma Turussa 10 vuoteen. Olemme hankkineet eSM-kisaoikeudet kolmelle pelille kahdeksi vuodeksi ja tarkoituksena onkin tehdä tapahtumasta monivuotinen.
Miten E-urheiluun suhtaudutaan? Kohtaako se ennakkoluuloja?
Monien on vaikea mieltää E-urheilua urheiluksi, perusteluna on yleensä se, että siinä ei nouse syke. No, nouseeko se sitten esimerkiksi kivääriammunnassa sen enempää? Jos aikoo pelata ammatikseen, pitää kuitenkin huolehtia itsestään ihan kuten perinteisenkin ammattiurheilijan. Lepo, ravinto ja henkinen puoli ovat yhtä tärkeitä. Eikä kukaan kykene pelaamaan päivässä kahdeksaa tuntia, jos on huonossa kunnossa!
Asenteet E-urheilua kohtaan ovat vähitellen muuttumassa. Jo nyt televisio näyttää iltaisin E-urheilua ja armeijasta myönnetään urheiluvapaata E-urheilukisoja varten siinä missä perinteisiäkin urheilukisoja varten. SEUL ry (Suomen elektronisen urheilun liitto) pääsi hiljattain Suomen Olympiakomitean jäseneksi ja pyrkimyksenä on, että E-urheilu olisi mukana vuoden 2024 Pariisin olympialaisissa.
Ylipäänsä E-urheilun suosio on kasvussa. Vuonna 2016 teetimme tutkimuksen, jossa E-urheilu oli nuorten miesten parissa kolmanneksi suosituin urheilulaji, edelle menivät vain jääkiekko ja jalkapallo. Nuorten naisten joukossa myös yleisurheilu meni vielä viime vuonna E-urheilun edelle. Vuonna 2017 E-Urheilu on kivunnut jo toiselle sijalle ja ennusteiden mukaan E-urheilu on seuratuinta urheilua vuonna 2027.
Millaisia hyötyjä ja haittoja pelaamisesta voi olla?
Mikä hyvänsä on haitallista, jos se tarkoittaa, että muu elämä jää kokonaan sivuun. Paljon puhutaankin pelihaitoista ja siitä, miten nuoret pakenevat pelimaailmaan ja hautautuvat sinne. Huomio pitäisi kuitenkin kiinnittää siihen, miksi ja mitä pelaava nuori sitten pakenee.Hyötyjä on toki monia, mutta selkeimpiä hyötyjä yhteiskunnalle ovat pelaavien nuorten englanninkielentaidon kehitys sekä alkoholinkulutuksen lasku. Pelaava nuori ei käytä aikaansa dokaamalla kaupungilla.
Lue myös:
Viikon vastaantulijat myyvät taidetta yrityksille ja ihan tavallisille ihmisille
Tomi pyörittää elämysten yhteisöä
Viikon vastaantulijat: startup-yrittäjät Jukka ja Miikka