Hei! Kuka olet ja mitä teet täällä DataCityssä?
Olen Anna-Maija Lassila ja toimin yrittäjyysvalmentajana Turun ammatti-instituutissa. Järjestän eri koulutusalojemme opiskelijoille yrittäjyyden valmennusta. Toimintaamme kuuluvat yrittäjyyden valmennusleirit, joista nousee myös pop-up -toimintaa. Tarkoituksena on mahdollistaa kaikille opiskelijoille kokeilla yrittäjyyttä, eli jokaisella on mahdollisuus päästä opintojensa aikana kokeilemaan, millaista yrittäjyys on.
Miten kauan yrittäjyysvalmennuksia on järjestetty?
Itse aloitin viime vuonna syyskuussa täällä DataCityssä, jolloin vasta käynnisteltiin yrittäjyyden innovointileirejä. Viralliset avajaiset järjestettiin kuluvan vuoden tammikuussa. Tämä on vielä aika uutta toimintaa, mutta lähtenyt oikein hyvin käyntiin. Yrityksiltä voidaan saada toimeksianto, tai opiskelijat lähtevät itse kehittelemään oman alan yritysideaa, ja leiripäivän aikana he vievät sen loppuun saakka. Kun yritysidea on arvioitu ja tuomaroitu, ideaa testataan vielä oikeilla asiakkailla.
Miten opiskelijat suhtautuvat yrittäjyyteen?
Saamme todella hyvää palautetta opiskelijoilta tästä toiminnasta. Monet tietävät jo nyt, että tulevat valmistuttuaan työskentelemään ainakin jossain vaiheessa yrittäjinä. Tilat ovat uudet ja toimivat, valmennustila on hyvin muuntautuva, siellä järjestetään opiskelijavalmennusta ja opettajien yrittäjyysmentorointia, lastentapahtumia ja luentoja. Innovointileirejä järjestetään joka viikko, ja paikalla on aina jonkin alan yrittäjä kertomassa omaa yrittäjyystarinaansa.
Turun ammatti-instituutilla on pitkät perinteet DataCityssä. Uusi toimintaympäristö tunnetaan nykyään Wisio-nimellä, kerrotko hieman lisää?
Wisio on nimi yrittäjyyden oppimisympäristölle, joka sisältää valmennustiloja ja palvelupisteitä. Katutasossa sijaitseva kahvila on yksi palvelupisteistämme. Kahvilassa opiskelija voivat suorittaa ammatti- tai asiakaspalveluopintoja. He voivat toimia yrittäjänä tai työssä oppijana. Lisäksi täällä on hyvinvointikeskus, jossa on kuusi parturi-kampaajapistettä sekä kaksi kosmetologipistettä. Näissä pisteissä toimii opiskelijoita, jotka ovat mukana yrittäjyysohjelmassa, jossa vuoden aikana voi harjoittaa yritystoimintaa. Tälläkin hetkellä meillä on kuusi parturi-kampaajaa, jotka toimivat yrittäjinä hyvinvointikeskuksessa. DataCityssä toimii myös ompelushoppi ja BioCityn katutasossa Puuhaparkki, jonne voi tuoda lapsia muutamaksi tunniksi hoitoon tai järjestää vaikka lasten syntymäpäiviä. Kahvila sekä hyvinvointi-, ompelu- ja lastenhoitopalvelut ovat avoimia ihan kaikille.
Miten hyvin alueella liikkuvat ja muutkin kaupunkilaiset ovat löytäneet Wision palvelut?
Todella hyvin! Sijainti on loistava ja täällä liikkuu päivittäin paljon ihmisiä, jotka ovat löytäneet myös meidän monipuolisen toimintamme. Monet äidit ja isät tekevät siten, että vievät lapset Puuhaparkkiin ja tulevat meidän hyvinvointikeskukseen vaikka kampaajalle. Olemme iloisia, että tilat ovat aktiivisesti käytössä ja tiloja hyödynnetään kokonaisuudessaan. Vierailu- ja innovaatiokeskus Joki avautuu muutaman viikon kuluttua ihan naapuriin, ja se antaa meille haastetta positiivisessa mielessä kehittää myös omaa toimintaa ja palveluita vielä eteenpäin.
Miten olet päätynyt yrittäjyysvalmentajaksi?
Olen yrittäjä jo kolmannessa polvessa. Olen myös pedagogi, ja kouluttanut itseäni tiimivalmentajuuteen ja -oppimiseen. Minulla on mahtava työpari Jaana Åkerroos, jonka kanssa homma toimii. Olemme valmistelleet opiskelijoiden yrittäjyysvalmennuksia jo pidemmän aikaa. Vaikka toiminta on nyt käynnistetty, niin olemme vasta kehitystyön alussa, sillä tämä toiminta kehittyy jatkuvasti. Uusia ideoita ja pedagogisia menetelmiä testataan koko ajan, ja annetaan uusia työkaluja opettajille. Toiseen asteen koulutuksessa ollaan isojen haasteiden edessä, mutta olemme täällä valmistautuneet siihen huolella.
Mikä on parasta työssäsi?
Joka päivä on erilainen, eli työ on vaihtelevaa ja monipuolista. Täällä on niin hienoa olla töissä joka päivä. Työssäni on tietyt rutiinit, mutta päivittäin on sellaisia asioita, joita ei tiedä ennalta, mikä on vaan hyvä juttu.
Olet nyt työskennellyt Turku Science Parkin alueella reilun vuoden. Onko jokin paikka jo muodostunut suosikiksi?
Wisio on ihan paras! Näissä tiloissa on hyvä tehdä töitä sekä kutsua myös ihmisiä tutustumaan palveluihimme.
Terveisesi lukijoille?
Tervetuloa kokeilemaan Wision palveluita! Tänne on helppo piipahtaa vaikka kahville, hyvinvointipalveluihin kannattaa varata aika ennakkoon. Järjestämme myös säännöllisesti pop-up tapahtumia. Esimerkiksi tällä viikolla täällä on ollut mocktail -pop-up, jossa pääsee maistamaan alkoholittomia drinkkejä.
Hienoa, että alueella on paljon palveluita myös opiskelijoiden toimesta! Menestystä valmennuksiin ja oikein mukavaa viikonloppua!
Lue myös:
Susanna valmentaa työyhteisöjä ja yksilöitä
Aki vaihtoi päivätyöt yrittäjän vapauteen
Anniina ja Alexandra pitävät Puuhaparkin monipuolisesta toiminnasta