Tämän viikon vastaantulija tavattiin Vierailukeskus Joessa, jossa hän piti vaikuttavan esityksen vedestä ja vedenpuhdistuksesta.
Kuka olet ja mitä teet täällä?
Olen Jouni T. Laine ja toimin Clewer-konsernin toimitusjohtajana. Olen täällä Vierailukeskus Joessa Olipa jälleen materiaali -näyttelyn avajaisissa. Clewer on yksi näyttelyn toteuttajista ja pidin avajaisissa puheenvuoron Clewerin toiminnasta ja tuotteista.
Mikä on Clewer?
Clewer on suomalainen cleantech-alan toimija, joka on osa Salmela-konsernia. Työskentelemme vesien parissa ja alaamme ovat jätevedenpuhdistus ja -kierrätys sekä urbaanin proteiinin tuotanto. Toimimme noin 10 vuotta tuotekehitysyksikkönä luoden ainutlaatuista patentoitua teknologiaa, jossa voidaan biologiaa hyödyntäen vastata kasvaviin globaaleihin haasteisiin veden ja nykyistä tehokkaamman ruuantuotannon osalta. Yritämme valloittaa maailmaa markkina kerrallaan, esitellen uutta teknologiaratkaisuamme.
Minkälaisia tuotteita Clewer valmistaa?
Ratkaisumme kattavat niin yksityisten talouksien jätevesien puhdistamisen tarpeet kuin suuremmat yhdyskuntaratkaisut, lisäksi teollisuuden ja muun muassa autopesuloiden jätevesien puhdistamisen ja kierrättämisen. Hyvin vahvasti kasvava tuotteemme on myös kalankasvatusratkaisumme rakennusten sisällä. Siinä kalaa kasvatetaan puhtaassa, kontrolloidussa ja kierrätetyssä vedessä tehokkaasti ilman ympäristökuormitusta.
Missä tuotteitanne on käytössä?
Teknologiaamme on käytössä esimerkiksi Saharan keskellä Algeriassa öljy- ja kaasuyhtiöllä, Australiassa autopesulassa, Meksikossa laivastossa ja yliopistokampuksella, Örön saaressa hotellissa, Italiassa viinitilalla, Suomen suurimmassa majoneesitehtaassa sekä Latviassa kalankasvatuslaitoksessa. Meille tärkeää on saada aina uuteen markkinaan pilottilaitos, jotta paikalliset voivat todentaa uuden teknologian edut. Uskomme olevamme erinomainen osaratkaisu moniin maailman kriiseihin.
Mitä työhösi kuuluu?
Työhöni kuuluu pääasiassa neuvotteluja eri puolilla maailmaa, joita käydään joko paikan päällä tai sähköisten välineiden avulla Suomesta käsin. Tulin juuri Japanista ja olen kohta menossa Meksikoon. Suomi on pieni maa ja olemme hieman sivussa maailmankartalta, joten meidän tulee tehdä paljon työtä tullaksemme kuulluksi. Koska toimin useiden alojen ja yhtiöiden parissa vieläpä eri maissa, on välttämätöntä, että organisaatiot ovat itseohjautuvia. Uskon vastuun antamiseen ja päätöksentekoon kannustamiseen kaikissa organisaation osissa.
Minkälainen tausta sinulla on?
Olen opiskellut kauppatieteitä Suomessa ja ulkomailla sekä suorittanut eMBA tutkinnon. Työurani aikana olen toiminut monissa erilaisissa johtotehtävissä Hesburgerin markkinointijohtajasta televisiotehtaiden toimitusjohtajaan ja sijoitusjohtajaan. Olen ollut myös startup-sijoittaja ja hallitusammattilainen sekä toiminut vuosia yrittäjänä.
Pelastaako Clewer maailman?
Olen iloinen siitä, että ihmisten tietoisuus maapallon ongelmista ja liikakuormituksesta on kasvanut. Meillä, jotka asumme kehittyneissä maissa, on vastuu siitä, mitä maapallolle tapahtuu. En pidä ääripäistä ja uskon, että jopa pienillä henkilökohtaisilla valinnoilla voidaan vaikuttaa. Olen esimerkiksi itse pescovegaani eli syön vain kasvikunnan tuotteita ja kalaa. Samalla tavalla uskon, että Clewerillä on pienestä koostaan huolimatta mahdollisuus vaikuttaa tulevaan kehitykseen. Työssäni pyrin löytämään maailmalta oikeat jakelijat, jotka tuntevat oman markkinansa ja kun toiminta sujuu hyvin, siirrämme myös tuotantoa kohdealueille. Suomessa puolestaan yritämme saada ihmiset ymmärtämään, miten tärkeää on puhdistaa kaikkien Suomen yli puolen miljoonan mökin jätevedet kunnolla eikä vain piilottaa niitä maan alle tai valuttaa vesistöön. Me asumme maailman saastuneimman meren äärellä. Tämä on kansallinen häpeä, eikä syy ole vain muiden maiden vaan myös meidän.
Mitä jokaisen ihmisen tulisi miettiä vettä käyttäessään?
Puhumme paljon ilmastonmuutoksesta, mikä on tietenkin tärkeää, mutta haluaisin, että heräisimme myös vesikriisiin eri puolilla maailmaa. Vesikriisit koskettavat myös meitä täällä Suomessa huolimatta siitä, että meillä on riittävästi vettä. Jos esimerkiksi Etiopiassa tapahtuu jotakin mikä vaikuttaa Niiliin, johtaa se nopeasti nälänhätään Egyptissä. Pelkästään Kairon alueelta lähtee tällaisessa tilanteessa 30 miljoonaa ihmistä kohti Eurooppaa. Kiinassa taas pohjavesi tippuu ylikäytön seurauksena yli metrin vuodessa ja sadoissa Kiinan kaupungeissa on ongelmia veden saannissa. Vedenpuutteen ja käsittelemättömän jäteveden aiheuttamien ongelmien seurauksena kuolee maailmassa enemmän ihmisiä kuin sodissa ja väkivaltaisuuksissa. Meidän on opittava kunnioittamaan vettä, säästämään sitä sekä tehostamaan sen kierrätystä. On karmeaa, että meidän pitäisi jo nyt muuttaa lasten oppikirjatekstit veden kiertokulusta kertomaan, ettei vesi enää kierrä, vaan käytämme vettä enemmän kuin sitä ehtii palautua takaisin pohjavedeksi eikä kukaan ei tiedä mitä siitä seuraa.
Parasta juuri nyt?
Tällä hetkellä parasta on, kun saan olla hetken aikaa perheen ponien ja hevosten kanssa keväisessä auringonpaisteessa luonnon showta ihmetellen. Muuttolinnut, jänikset, ketut, kauriit ja muu heräävä luonto saavat aina ymmärtämään sen, minkä pitäisi olla tärkeää elämässä.
Pyörä, bussi, auto vai omat jalat?
Minulla on jatkuvasti huono omatunto siitä, että käytän päivittäin autoa. Yritän perustella auton käyttöä kiireellä ja sillä, että liikun eri paikkakunnilla, mutta selitys on ontuva. Toivoisin kovasti, että maantiemaksut tulisivat käyttöön esimerkiksi Turku-Helsinki välille, sillä niiden maksaminen helpottaisi huonoa omaatuntoani.
Täydennä lausetta: Jos minä saisin päättää…
…niin tulevaisuudessa jätevedet puhdistettaisiin siellä missä ne syntyvät ja niitä kierrätettäisiin. Toivon myös, että oppisimme valmistamaan ekologisempaa ruokaa siellä missä se kulutetaan, koska pian olemme tilanteessa, jossa meidän on pakko toimia niin. Tällä hetkellä ruuan tuotantoon menee jo 70 prosenttia käytettävissä olevasta vedestä ja maapallon väkiluvun kasvaessa vedentarve tulee pian tuplaantumaan. Lisäksi toivoisin, että me vanhemmat ihmiset ottaisimme oppia nuoresta sukupolvesta, joka on ottanut arvomaailman muutokset käytökseensä ja ymmärtänyt ympäristöasioiden tärkeyden.
Lempipaikkasi Turun tiedepuistossa?
Lempipaikkani on Vierailukeskus Joki, joka on aivan hämmästyttävä mahdollisuus alueen yrityksille. Myös PharmaCityssä toimiva Game Hub on loistava alusta pelialan osaamisen tukemiseen.
Terveisesi muille täällä liikkuville ihmisille?
Joessa on juuri avattu erinomainen näyttely Olipa jälleen materiaali, käykää katsomassa! Näyttelyn vuorovaikutteisuus herättää ajattelemaan asioita henkilökohtaisesti ja Joki on jo itsessään meditatiivinen paikka käydä.
Minkälaisia pääsiäissuunnitelmia sinulla on?
Pääsiäisenä yritän ehtiä kunnostusmaalaamaan hieman taloa, koska säätiedotus kertoi ihanasta ilmasta. Käyn myös hoitamassa lantalan ja lisäksi toivon, että tyttäreni Isabel ja poikani Daniel ehtisivät tulla syömään pääsiäisaterian yhdessä, kasvisruokana tietenkin.
Kiitos haastattelusta Jouni ja aurinkoista pääsiäistä!
Lue myös:
Miia ja unelmatyö korujen parissa
Paavo Väyrysen fanista vihreäksi vaikuttajaksi
Idealisti markkinoijan vaatteissa
Viikon vastaantulija -sarjassa kohdataan Turun tiedepuistossa työskenteleviä tai liikkuvia ihmisiä.