Vauvanpelastaja suoraan diagnostiikkateollisuudesta

Vauvanpelastaja suoraan diagnostiikkateollisuudesta

Tämän viikon vastaantulija tavattiin Vierailu- ja innovaatiokeskus Joessa, jossa hän osallistui diagnostiikka-alan seminaariin.

Kuka olet ja mitä teet täällä Joessa?
Olen Hanne Lindroos, Senior Clinical Study Manager PerkinElmerltä. Olen tänään täällä Vierailukeskus Joessa, koska osallistun PerkinElmer Newborn Screening Summer Symposiumin luentoihin. Paikalla on vauvanseulojia joka puolelta maailmaa.

Mitä vauvojen seulonta tarkoittaa?
Kun vauva on syntynyt, otetaan hänen kantapäästään verinäyte. Verinäytteestä testataan, onko vastasyntyneellä jokin synnynnäinen sairaus, kuten esimerkiksi fenyyliketonuria. Kun tauti havaitaan ennen kuin oireet edes alkavat, voidaan estää vauvan vammautuminen tai jopa kuolema. Sen lisäksi, että Turussa tehdään vauvojen seulontatuotteita, seulotaan kaikki Suomessa syntyvät vastasyntyneet Tyksissä.

Mitä sinun työhösi kuuluu?
Hoidan kehittämiemme tuotteiden rekisteröimiseksi tarvittavia kliinisiä tutkimuksia. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että kun tuotekehitys on kehittänyt uuden tuotteen ja tuotanto on tuotteen valmistanut, niin jokin vastasyntyneiden seulontaa tekevä laboratorio testaa tuotetta ikään kuin se olisi jo rutiinikäytössä. Näitä testituloksia sitten käytetään tuotteen rekisteröintiin.

Minkälainen tausta sinulla on?
Olen opiskellut Turun yliopistossa biotekniikkaa ja Åbo Akademissa farmasiaa. PerkinElmerillä olen ollut reilut 11 vuotta, ensin tuotekehityksessä viitisen vuotta ja viimeiset seitsemän vuotta kliinisten tutkimusten ihmeellisessä maailmassa.

Minkälaista työskentely PerkinElmerillä on ja vastaako se koulutustasi?
Työni on erittäin mielenkiintoista ja monipuolista. Minulle tuli yllätyksenä opiskelujen jälkeen se, miten vahvasti viranomaiset säätelevät toimialaa ja olisin ehkä toivonut, että opiskelu olisi antanut siihen enemmän eväitä. Kun tuotteita viedään esimerkiksi Yhdysvaltoihin, pitää niiden täyttää paitsi EU:n myös USA:n viranomaisvaatimukset.

Kuinka teollisuudessa tehtävä tutkimus eroaa yliopistoissa tehtävästä tutkimuksesta?
Akateemisessa tutkimuksessa pyritään tekemään uusia keksintöjä. Me sen sijaan emme keksi mitään uutta kliinisissä tutkimuksissa vaan lähinnä todennamme, että jokin asia toimii niin kuin sen on suunniteltu toimivan.

Oletko aikaisemmin käynyt Vierailukeskus Joessa?
En, olen tänään täällä ensimmäistä kertaa. Tilat ovat hienot ja tekniikka luentosalissa toimi. En ehtinyt kovin syvällisesti tutustua tiloihin, mutta Duratin altaat tietysti ovat aina hienoja.

Parasta juuri nyt?
Kesä. Se että oikeasti on kesä eikä sellainen tyypillinen Suomen kesä.

Pyörä, bussi, auto vai omat jalat?
Auto. Tänään tulin poikkeuksellisesti pyörällä, koska en ehtinyt selvittää etukäteen parkkipaikkojen sijaintia.

Täydennä lausetta: Jos minä saisin päättää…
…kaikille työpaikoille voisi tuoda lemmikin mukanaan.

Lempipaikkasi Turun tiedepuistossa?
VG Wok on aina hyvä, sijainnista riippumatta.

Terveisesi muille täällä liikkuville ihmisille?
Nähdään Teknologiakiinteistöjen Sporttia parhaalla paikalla -tapahtumissa!

Minkälaisia kesälomasuunnitelmia sinulla on?
Jään lomalle ensi viikolla. Suunnitelmissani on lähinnä nauttia kesästä ja rentoutua Turun seudulla. Minulla on neljäkuukautinen chihuahuan pentu Näpsä, joka hiukan vaikuttaa lomasuunnitelmiin, mutta hyviä ehdotuksia lomanviettoon lupaan silti harkita!

Kiitos haastattelusta ja rentouttavaa lomaa Hanne!

Lue myös:
Henri vie ViLLEä maailmalle
Sanna vaihtoi matkailualan yrittäjyyteen
Suppaileva pankinjohtaja

Lue myös

Kesä Turun tiedepuistossa

Kesä Turun tiedepuistossa

Vaikka tiedepuiston alue on jo hiljentynyt kesän viettoon, alue tarjoaa ruokaa ja juomaa kesää töiden parissa viettäville myös heinäkuussa.

Lue artikkeli
Uutinen
Vincit kasvoi ulos toimistostaan

Vincit kasvoi ulos toimistostaan

Kesäkuusta 2017 Turun Teknologiakiinteistöjen asiakkaana ElectroCityssä toiminut ohjelmistokehitysyhtiö Vincit muuttaa pois Turun tiedepuistosta. Kovaa vauhtia kasvanut yhtiö tarvitsi uudet entistä suuremmat toimitilat eikä Teknologiakiinteistöillä valitettavasti ollut tarjota niitä sille.

Lue artikkeli
Uutinen
Miten on mahdollista, että Teknologiakiinteistöjen hankkeet valmistuvat aina aikataulussa?

Miten on mahdollista, että Teknologiakiinteistöjen hankkeet valmistuvat aina aikataulussa?

Rakennushankkeilla on usein tapana myöhästyä ja budjetin ylittyä. Teknologiakiinteistöissä myöhästymisiltä on kuitenkin lähes aina vältytty ja jopa Kupittaan palloiluhalli valmistui päivälleen silloin kuin sen piti. Miten se on mahdollista? Kysyimme asiasta Teknologiakiinteistöjen kiinteistö- ja palvelujohtajalta Olli Rosenbergiltä, joka vastaa yhtiössä...

Lue artikkeli
Uutinen