Seuraavien viikkojen aikana blogissa esitellään Teknologiakiinteistöjen pysäköintilaitoksen elävöittämisprojektiin osallistuvia taiteilijoita. Ensimmäinen haastateltava löytyi BioCityn pyöräparkin luota spraypullo kädessä. Mutta miten espoolainen sisustusarkkitehti päätyi Turun Tiedepuistoon maalaamaan jättimäistä seinää?
Kesän aikana BioCityn ja DataCityn pysäköintihalleja käyttäneet ovat taatusti huomanneet, että hallien seinille on alkanut ilmestyä toinen toistaan upeampia seinämaalauksia. Tammikuussa alkaneeseen elävöittämisprojektiin valituista taiteilijoista moni on aloittanut työskentelyn heinäkuussa, heidän joukossaan espoolainen sisustusarkkitehti Matti Mikkilä. Kertoisitko hieman itsestäsi ja siitä, miten olet päätynyt tänne?
– Tulin tekemään Cycles-seinämaalauksen BioCityn pyöräparkin seinälle. Ammatiltani olen sisustusarkkitehti, mutta graffitimaalauksesta kiinnostuin jo vuonna 1996, mistä asti olen tehnyt paljon erilaisia seinämaalauksia ja tilaustöitä. Kiinnostus graffiteihin ja muraaleihin heräsi nuorena ollessani vanhempieni kanssa lomamatkalla Hangossa, jossa näin isoja, hienoja seinämaalauksia ja graffiteja. Kuvasin niitä vanhempieni kameralla ja olin ihan, että "vau, tuollaisia minäkin haluaisin osata tehdä." Valokuvien pohjalta aloin luonnostelemaan samannäköisiä seinämaalauksia, Matti kertoo.
Graffitiharrastus herätti laajemman kiinnostuksen kuvataiteisiin, muotoiluun ja kalustesuunnitteluun, mikä johdatti Matin opiskelemaan muotoilua. Sisustusarkkitehtuuri ja seinämaalausten teko tukevat hänen mukaansa toisiaan, sillä molemmissa on kyse suurten pintojen, värien, materiaalien ja muotojen hallinnasta.
Suoraan sanoen ihmettelin, että onpa se todella iso seinä!
Desra-taiteilijanimelläkin tunnettu pitkän linjan seinämaalari bongasi elävöittämisprojektin taiteilijahaun Facebookista ja innostui heti hakemaan mukaan. Havainnekuvia ja pohjapiirroksia tutkittuaan hän päätyi ehdottamaan pyöräparkin seinälle polkupyöräaiheista, infograafista seinämaalausta, jossa yhdistyy taideteos ja opastemaisuus.
– Halusin tehdä ison taideteoksen, ja pyöräparkin seinä vaikutti havainnekuvissa riittävän kokoiselta. Paikalle saavuttuani kyllä suoraan sanoen ihmettelin, että onpa se todella iso seinä, Matti naurahtaa. Mutta sehän on vain hyvä, että kerrankin sai tehdä ison taideteoksen. Teoksen lopulliset mitat ovat 24 metriä leveyttä ja korkeimmasta kohdasta 4,2 metriä korkeutta.
Mikkilän taidetta löytyy myös Keravalta, jossa järjestettävään Taiteen kotitalo -näyttelyyn hän osallistuu parhaillaan toista kesää putkeen. Taiteen kotitaloon hän on tehnyt yhdessä ystävänsä kanssa Planet no fun -installaation, johon pääsee tutustumaan syksyyn saakka. Loppukesän Mikkilä aikoo viettää lomaillessa synnyinseudullaan Jyväskylässä.
Lopuksi klassikkokysymys: Mikä on lempipaikkasi Turun Tiedepuistossa?
– Kyllä se on tämä tutuksi tullut parkkihalli kaikkine upeine taideteoksineen!
Cycles-teosta pääsee ihailemaan BioCityn vieraspysäköintihallin yhteydessä olevassa polkupyöräparkissa. Halliin pääsee arkisin BioCityn aulasta osoitteesta Tykistökatu 6.