Tältä näyttää pian valmistuva EduCity

Tältä näyttää pian valmistuva EduCity

Teknologiakiinteistöjen Turun ammattikorkeakoululle rakennuttama EduCity valmistuu kovaa vauhtia Joukahaisenkadulle Turun Tiedepuistoon. Kävimme katsomassa miltä työmaalla tällä hetkellä näyttää. 

Seitsemänkerroksisen EduCityn on suunnitellut Sigge Arkkitehdit. Hankkeen pääsuunnittelija on turkulainen Pekka Mäki ja kiinteistön rakentamisesta vastaa YIT. Rakennuksen kerrosala on 18 500 kerrosneliötä ja sen tilavuus on yli 100 000 kuutiota. Koska tilaa on paljon, järjestyi sinne toimitilat Turun ammattikorkeakoulun lisäksi myös DataCitystä muuttavalle Nordealle ja TriviumCitystä muuttavalle Cloettalle. 


Seinämateriaaleissa vuorottelevat puu, betoni ja lasi.

EduCityn keskellä on suuri ja valoisa aula, joka tulee toimimaan kohtaamispaikkana. Aulassa sijaitsevat Tiedon portaat luovat kiinteistöön yhteisöllisyyttä ja tarjoavat paikan oleiluun, opetukseen tai erilaisille tapahtumille. Aulaan sijoittuu myös noin 18 neliömetrin kokoinen läpinäkyvä mediaseinä, joka mahdollistaa vaikkapa elokuvanäytösten järjestämisen aulassa.


Aulaa hallitsevat Tiedon portaat. Kiinteistön osista toiseen pääsee liikkumaan kuvassa näkyviä yhdyskäytäviä pitkin.


Salmiakkikuvioinen lattiamateriaali on kudottua Bolon-vinyylimattoa.

Silmiinpistävää EduCityssä ovat laajat kattoterassit, joilla kasvaa maksaruohoa. Terassien rakentamiseen päädyttiin, koska kiinteistön katutasoon sijoittuvat laboratorio- ja erikoistilat edellyttävät hyviä kuljetusreittejä, joiden vuoksi tontille ei juurikaan jäänyt piha-aluetta.

– Jokaisessa kerroksessa sijaisevat terassit ovat avoimia kaikille ja terassilta toiselle pystyy liikkumaan ulkona kulkevia portaita pitkin. Olemme verranneet niitä Harry Potterista tunnetun Tylypahkan portaisiin, kertoo EduCityn rakennuttamisesta vastaava Teknologiakiinteistöjen rakennuttajapäällikkö ja arkkitehti Anniina Savisalo.


Jokaisesta kerroksesta on pääsy terasseille.

EduCity on rakennettu ympäristösertifikaatti LEED:n korkeimman Platina-tason mukaisesti, minimoiden kaiken rakentamisesta ja kiinteistön ylläpidosta aiheutuvan haitan. Matalan energiankulutuksen, hyvän saavutettavuuden ja kestävän kehityksen mukaisten suunnitteluratkaisujen lisäksi EduCityn ympäristöjalanjälkeä pienentävät muun muassa katolle asennettavat aurinkopaneelit sekä hiilinieluina toimivat maksaruoholla katetut terassit.   


Terassit muuttuvat kesän edetessä vehreiksi, sillä niillä kasvaa maksaruohoa.


Terassien puumateriaali on kauniisti ikääntyvää lehtikuusta.


Vähäeleisiä porraskäytäviä hallitsevat betoni ja harjattu teräs.


Värillinen teippaus luo ICT-Cityn ja EduCityn välisille yhdyskäytäville omaleimaisen tunnelman.

Eräs EduCityn erikoisuuksista on katutason ja 1. kerroksen aulatilat yhdistävä liukumäki. Suomessa liukumäkiä näkee lähinnä leikkipuistoissa, mutta maailmalla niitä on myös toimistoissa ­– kuten esimerkiksi Googlella, Red Bullilla ja Legolla.

– Liukumäki on hauska yksityiskohta, joka tuo leikkisyyttä opetusympäristöön. Olimme pohtineet jo pitkään, minne voisimme sijoittaa liukumäen ja nyt saimme sen vihdoin toteutettua, Anniina kertoo.

EduCityn katutasossa sijaitsevat tekniikan alan laboratoriot, ja tekniikka onkin monessa kohdassa näkyvissä. Erityistä laboratorioille ovat myös lasiseinät, jotka mahdollistavat tiloissa tapahtuvan työskentelyn seuraamisen myös niiden ulkopuolelta.


Liukumäki yhdistää katutason ja 1. kerroksen aulatilat toisiinsa.


Tekniikka on monessa paikassa näkyvissä. Kuvassa hissin koneisto.


Katutasossa sijaitsevia istuskelualueita rajaa aulasta sahalaitainen seinäkuvio.


Sahalaitaiset muodot toistuvat kalusteiden pehmusteissa.


Istuskelualueet soveltuvat niin seurusteluun kuin opiskeluunkin.


Seinämateriaaleissa suositaan lasia. Palosuojakäsiteltyjen puurimoitusten taustalla on akustoiva pinta.


Katutasoon valoa tuovat rimoitetut, epäsymmetriset kattoikkunat. Ikkuna-aukkoihin tulee KampusART-taideohjelman myötä taideteoksia.

Tiedepuistossa työskenteleviä ja asioivia ihmisiä aina puhuttava asia on liikkuminen ja pysäköinti. Pyöräilijöitä varten EduCityn piha-alueelle tulee yli 400 pyöräpaikkaa eikä toki autoilijoitakaan suunnittelussa ole unohdettu: pysäköintipaikkoja rakennetaan jopa kaavassa vaadittua suurempi määrä, 146 kappaletta. Tämä helpottaa alueen pysäköintitilannetta, sillä EduCityn maanalainen pysäköintihalli yhdistyy ICT-Cityn pysäköintikerrokseen ja Pohjola-Sairaalan pysäköintihalliin tehden parkkeeraamisesta entistä joustavampaa.

Haluatko seurata EduCityn viimeistelytöiden etenemistä ja maksaruohon kasvua? Se onnistuu painamalla tätä linkkiä.

Lue myös

ElectroCityssä oli tulipalo

ElectroCityssä oli tulipalo

ElectroCityn katolla syttyi keskiviikkoiltana tulipalo. Tulipalo sai alkunsa katolla tehdyistä korjaustöistä ja se aiheutti runsaasti savua.

Lue artikkeli
Uutinen
Nämä taideteokset ilahduttavat pian EduCityssä

Nämä taideteokset ilahduttavat pian EduCityssä

Teknologiakiinteistöjen ja Turun ammattikorkeakoulun KampusART-taideohjelman järjestämän luonnoskilpailun voittajateokset on valittu. EduCityyn tulee korkeatasoista nykytaidetta, joka tarjoaa katsojille tilaa omiin tulkintoihin.

Lue artikkeli
Uutinen
Vieläkö te teette vuosikatsausta?

Vieläkö te teette vuosikatsausta?

”Vieläkö te teette vuosikatsausta?”, kysyi eräs yhteistyökumppanimme kuullessaan vuosikatsauksen kirjoittamiseen liittyvistä kiireistäni viime talvena. Kysymys oli provosoivuudessaan parasta mitä olin pitkään aikaan kuullut. Se sai minut kyseenalaistamaan koko tuotoksen ja pakotti miettimään, kuinka tehdä siitä niin kiinnostava, että joku aidosti haluaisi...

Lue artikkeli
Blogi