Tämän viikon vastaantulija bongattiin BioCityn aulasta, jossa hän odotti seminaarilounaan alkua.
Kuka olet ja mitä teet täällä?
Olen Saara Ilvessalo ja tulin tänne BioCityyn yliopistojen meriprofilaatioon liittyvään seminaariin. Työskentelen toiminnanjohtajana Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteisessä oikeudellisessa Itämeri-osaamiskeskuksessa, jossa keskitytään Itämeren alueen oikeustieteelliseen tutkimukseen ja hallinnolliseen koulutukseen sekä järjestetään tapahtumia.
Minkälainen tausta sinulla on?
Olen koulutukseltani oikeustieteilijä. Opiskelin oikeusnotaarin tutkinnon Åbo Akademissa ja valmistuin maisteriksi Turun yliopistosta. Opiskeluaikoina työskentelin kaksi vuotta Vihreiden nuorten puheenjohtajana. Valmistuttuani pääsin nykyiseen työhöni Baltic Area Legal Studies eli BALEX -osaamiskeskukseen.
Mitä työsi käytännössä sisältää?
Pidän osaamiskeskuksen lankoja käsissäni ja lähettelen sähköposteja tutkijoille ja professoreille, jotka työskentelevät erilaisissa hankkeissa. Saatan myös hiukan koordinoida hankkeita, mutta enemmän patistan ihmisiä kirjoittamaan artikkeleita loppuun tehdessämme julkaisuja. Järjestän myös tapahtumia ja toimin muun työn ohessa tutkijana.
Olet vihreiden kaupunginvaltuutettu ja kaupunkiympäristölautakunnan puheenjohtaja. Mitä kaupunkiympäristölautakunta tekee ja mikä sinua kaupunkiympäristössä kiehtoo?
Kaupunkiympäristölautakunta päättää liikenteestä ja kaavoituksesta sekä siitä, mitä minnekin rakennetaan. Minua kiinnostaa rakennettu ympäristö sekä se, minkälaista fyysistä kaupunkia tehdään. Myös erilaiset liikkumiseen liittyvät kysymykset ovat minulle tärkeitä. Kaupunkiympäristölautakunnassa pääsen vaikuttamaan kaikkiin näihin.
Mikä sai sinut aikoinaan kiinnostumaan politiikasta?
Fanitin neljävuotiaana Paavo Väyrystä ja kirjoitin hänelle jopa kirjeen vanhempieni avustuksella, mutta hän ei koskaan vastannut. Ollessani lukiossa 10 vuotta sitten, minua pyydettiin mukaan politiikkaan. Lähdin mukaan, koska olen aina halunnut vaikuttaa siihen, mihin maailma menee sekä tehdä asioita, joilla on merkitystä. Partion ja sukulaisten kautta minulle on muodostunut erityinen luontosuhde ja kaupunkiluonnosta ja -ympäristöstä on tullut minulle hyvin merkityksellisiä.
Tullaanko Turun tiedepuiston liikenneyhteyksiä tulevaisuudessa parantamaan?
Turkuun on tulossa toriparkin valmistumisen jälkeen bussien runkolinjat, jotka helpottavat busseilla liikkumista, koska niiden valmistuttua busseja voi vaihtaa keskustaa ympäröivillä runkolinjojen bussipysäkeillä. Turun tiedepuiston saavutettavuus paranee niiden myötä huomattavasti ja vaihtoajat lyhenevät. Pysäköinnin parantamiseksi kaupunki taas valmistelee pysäköinnin linjauksia, joilla halutaan helpottaa pysäköintiä esimerkiksi vapaat parkkipaikat näyttävän kännykkäsovellusten avulla. Pyöräilyn ja kävelyn edellytyksiä puolestaan halutaan parantaa kevyiden väylien entistä tehokkaammalla talvikunnossapidolla ja lisäämällä niiden turvallisuutta autojen ajonopeuksia laskemalla.
Parasta juuri nyt?
Pakkanen ja talvipyöräily. Pidän pyöräilystä, koska se on niin kätevää ja nopeaa. En varustaudu pyöräilyyn talvella sen kummemmin, enintään lisään käteen toiset hanskat.
Täydennä lausetta: Jos minä saisin päättää…
…ilmastonmuutos olisi jo torjuttu.
Lempipaikkasi Turun tiedepuistossa?
Asun tässä lähellä ja ehdoton suosikkipaikkani on Kupittaanpuisto, mutta pidän myös Vierailukeskus Joesta ja Kupittaan palloiluhallista.
Terveisesi muille Turun tiedepuistossa liikkuville ihmisille?
Täällä on hieno yhteisöllisyyden ja eteenpäin menemisen meininki. Pitäkää sitä yllä! Parhaita tuloksia ja parasta elämää syntyy siitä, että ihmiset tekevät yhdessä asioita ja heillä on intohimoja ja ajatuksia.
Minkälaisia viikonloppusuunnitelmia sinulla on?
Lähden viikonlopuksi Berliiniin Euroopan vihreiden kokoukseen. Siellä hyväksytään vaalisuunnitelma ja valitaan meidän kärkiehdokkaamme. Viikonlopusta tulee varmasti mielenkiintoinen! Kompensoin lentämisestä aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä maksamalla ilmastotyön hyväksi käytettävää lentomaksua. Uskon, että saamme yhdessä koko Euroopan vihreiden kanssa niin hyviä päätöksiä aikaan, että pystymme myös niillä kompensoimaan lentämistä. Minulla ei ole ajokorttia, käytän ekologista sähköä ja olen kasvissyöjä, joilla niin ikään koen korvaavani satunnaisia lentomatkojani.
Kiitos haastattelusta Saara ja hyvää matkaa Berliiniin!
Lue myös:
Mikon piinapenkki
Saara-Sofian mielestä parasta on arki
Timo luo Turun tulevaisuuden visioita