Muutama viikko sitten koko toimiston siirtyessä työskentelemään kotoa käsin, virtuaaliset tilat tulivat kuin pakotettuna osaksi jokaisen arkea. Fyysinen toimistomme oli yhtäkkiä enää vain sivuseikka ja työn olosuhteet oli luotava digitaaliseen maailmaan. Tämä sai minut pohtimaan, miten työpaikan yhteisöllisyyden ja tehokkaan työpäivän voi toteuttaa kotona, ilman toimiston dynaamista fiilistä.
Itsensä johtaminen joutui testiin
Minä, kuten moni muukin, saan motivaatiota toisista ihmisistä. On inspiroivaa nähdä, kun työkaverit ovat innoissaan omasta työstään. Siitä saa voimaa kirittää myös itsensä onnistumaan ja tekemään vielä vähän enemmän ja vähän paremmin. Kun ympärillä ei ole ahkerasti työskenteleviä työkavereita ja toimiston tehokasta ympäristöä, täytyy keksiä toiset keinot työhön orientoitumiseen ja asioiden eteenpäin saamiseen.
Useina päivinä olen varmasti ollut malliesimerkki siitä, miten etätyötä ei kannata tehdä.
Älä jää yksin
Microsoft Teams, Zoom, Slack ja Google Hangouts ovat tulleet varmasti itse kullekin tutuiksi viimeisten viikkojen aikana. Digitaaliset alustat ovat erinomaisia kokouksien järjestämiseen, mutta itsekseen töitä kotona tekevälle ne ovat myös ehdottoman tärkeitä sosiaalisten suhteiden kannalta. Päivittäinen yhteinen kahvihetki, videolounas tai taukojumppa muiden kanssa muistuttaa, että olemme kaikki samassa veneessä. Jokainen kamppailee samojen haasteiden kanssa ja kokonaan kotoa käsin työskentelyyn siirtyminen opettaa jokaiselle uusia asioita niin työskentelystä, kuin itsestäänkin.
Note to self: Muista hyvä työasento
En olisi uskonut kuinka paljon kaipaan toimiston säädettäviä tuoleja ja työskentelypisteen vaihtamisen tuomaa joustavuutta. Useammin kuin kerran olen löytänyt itseni sohvalta tai sängyltä makaamassa, läppäri sylissä töitä tehden. Mikä olisikaan parempi tapa saada hartiat ja niska jumiin? Valehtelisin jos väittäisin, ettei kunnon työtuoli ja pöytä pelastanut arkeani. Keskittyminen ja flowhun pääseminen on helpompaa, kun ei tarvitse kiinnittää huomiota hartioiden asentoon ja kolottavaan selkään.
Tee lista ja pysy siinä
Vannon perinteisen paperisen to do -listan nimeen. Koska kaikki työ tapahtuu koneelta käsin, on vapauttavaa palata kynän ja paperin ääreen, kirjata tehtävät ylös ja alkaa hommiin. Ei ole ihanampaa tunnetta kuin vetää viiva tehdyn työn merkiksi. Kun näen konkreettisesti paperilla, että ”päivän työt” on saatu tehtyä, on työpäivän lopettaminen helpompaa.
Kahvitauolla heitetyt läpät eivät olekaan lorvailua, vaan työtehoa edistäviä pieniä hetkiä, joita osaan arvostaa tulevaisuudessa enemmän.
Ensin työ, sitten huvi
Useina päivinä olen varmasti ollut malliesimerkki siitä, miten etätyötä ei kannata tehdä. Kotityöt rikkovat työpäivän, joka venyykin pitkälle iltaan. Lounastauko sujahtaa ohi meilejä lukiessa ja kahvitauko etäpalaverin lomassa. Enkä varmasti ole ainoa, joka on nyt poikkeusaikana löytänyt itsensä vastailemasta sähköposteihin iltamyöhään tai täyttämässä pyykkikonetta kesken työpäivän. Kun ei ole fyysisesti työpaikalla, voi olla töissä koko ajan.
Ole armollinen
Olen monessa asiassa perfektionisti. Olen tottunut ottamaan niin sanotusti härkää sarvista ja pistämään toimeksi. Oli lamauttavaa huomata, että osa tehokkuudestani oli täysin sidoksissa toimistomme hyvään ilmapiiriin ja työympäristöön. Kahvitauolla heitetyt läpät eivät olekaan lorvailua, vaan työtehoa edistäviä pieniä hetkiä, joita osaan arvostaa tulevaisuudessa enemmän.
Nyt muutaman kotona vietetyn viikon jälkeen rutiini kotitoimistossa alkaa kuitenkin muotoutua. Enää ei ole kuutta kotiprojektia kesken koko päivää ja sainpa pidettyä ihan ”oikean” lounastauonkin. Pieniä askelia, pieniä askelia. On tärkeää, että asetamme itsellemme kunnianhimoisia, mutta realistisia tavoitteita. Samalla on kuitenkin muistettava armollisuus itseään kohtaan. Elämme poikkeuksellista aikaa ja teemme töitä poikkeuksellisissa ympäristöissä. Uskon, että opimme tänä aikana paljon sekä itsestämme että muista, ja että vaikeasta tilanteesta syntyy lopulta jotain uutta ja toimivaa. Meidän on vain annettava itsellemme aikaa sopeutua ja opetella etätyötaitoja rauhassa.
Mirka Mäkiö
Teknologiakiinteistöjen viestintäasiantuntija, etätyön sekä digitaalisten ratkaisujen puolestapuhuja.
Lue myös:
Askel kerrallaan miinakentän läpi
Teknologiakiinteistöt rakennuttaa uuden toimistokiinteistön, pääkäyttäjäksi tulee Kela
Tiedepuiston toteuttamiseen liittyy suuri ongelma