Olemme viime vuosina heränneet siihen todellisuuteen, että jatkuva kerskakulutus ja luonnonvarojen tuhlaaminen ei vain voi jatkua. On tullut lähiruoka ja pieni on kaunista -teemat, jotka ohjaavat kuluttajien päivittäistä elämää. Henkilökohtaisessa elämässä tämä tuntuu todella merkityksellisiltä ja kannatettavalta ajatukselta, vaikka se ei aina niin kauhean helppoa ole. Välillä tuntee itsensä aika tekopyhäksi näistä asioista jutellessaan.
Sitten tullaan nykyiseen työnkuvaani kehityspäällikkönä ja aikaisempaan toimeeni Senior Adviserina Suomen johtavassa kiinteistökonsulttifirmassa. Mikään pieni ei tällä alalla ole kaunista. Suomi on täynnä entisen kollegan sanoin ”makaavia pilvenpiirtäjiä”. On kaiken kestävän kehityksen vastaista rakentaa matalia rakennuksia ja pieniä kokonaisuuksia kerralla. Suomessa pitäisi olla tiiviitä keskustoja ja kuntakeskittymiä eikä nauhamaisia kokonaisuuksia, joissa kaikki kustannukset maksimoidaan eksponentiaalisesti. Rakentamisen-, infran-, energian ja ylläpitokustannusten taso on matalassa rakentamisessa aina kalliimpaa kuin rakentamalla ylöspäin. Tässä on haastetta koko yhteiskunnalle kaavoittajasta rakentajaan.
Loppuvuodesta ilmestyneessä Rakennuslehdessä Tampereen kaupungin pormestari kertoi visionsa Tampereen kaupungin kehittämisestä ylöspäin, jotta kuntatalouden edellytykset voidaan säilyttää tuleville sukupolville. Turun Teknologiakiinteistöt on Turku Science Parkin osalta osallistunut keskusteluun kaupungin kehittämisestä myös ylöspäin ja haluaa jatkossakin aktiivisesti olla mukana kehittämässä Turku Science Parkin aluetta sekä siinä samalla koko Turun seutua.
Janne Alho
Turun Teknologiakiinteistöjen kehityspäällikkö
Janne ja – toistaiseksi? – puuttuva torni.