Pelintekijä Sampo
Kuka olet ja millä asioilla liikut?
Ensimmäinen kuppi kahvia porisee keittimessä oikeastaan jo ennen kuin on kunnolla herännytkään. Työpaikalla suoritettu täsmäryntäys kahviautomaatille tuottaa tulokseksi seuraavan kupillisen. Päivän mittaan kahvia tulee helposti siemailtua kupillinen jos toinenkin. Syy lukuisiin kahvikupillisiin on usein sama: liian vähäisiksi jääneet yöunet.
Uskoakseni suurin osa työyhteisömme jäsenistä saapuu yleensä levänneinä ja virkeinä töihin, vaikka kahvijonossa saattaakin aamuisin olla tungosta. Tutkimusten mukaan kuitenkin jopa viidennes suomalaisista aikuisista nukkuu jatkuvasti liian vähän ja kärsii pitkittyneistä uniongelmista.
Vaikkei varsinaisessa ongelmassa asti oltaisikaan, niin ainakin itselläni yksikin huonosti nukuttu yö vaikuttaa välittömästi seuraavan päivän vireystasoon. Keskittyminen on haastavampaa eivätkä ideatkaan välttämättä lennä tavalliseen malliin.
Unen merkitystä jaksamiseen ja työtehoon on käsitelty mediassa mm. täällä runsaasti, ja aihepiirin ympäriltä on ilmestynyt tänä vuonna myös useampi kirja. Esimerkiksi Päivi Saarijärvi käsittelee tuoreessateoksessaan väsymystä yhtenä yrityksen riskeistä, jonka hallintaan kannattaisi panostaa yhtälailla kuin muidenkin riskien.
Uni on tärkeä osatekijä myös huippu-urheilussa. Arvostettu lääkäri ja mentori Aki Hintsa kysyi Kimi Räikköseltä yhteistyön alkaessa, montako tuntia tämä nukkui yössä. Räikkösen vastaus kahdeksan tuntia ei Hintsan mukaan riittänyt, vaan huipputuloksiin päästäkseen pitäisi nukkua vähintään yhdeksän.
Vaikkei yrityksen toimiala liittyisikään huippu-urheiluun tai esimerkiksi erityistä tarkkuutta vaativaan lentoliikenteeseen, kannattaa niin yksilön kuin yhteisönkin suoda asialle ajatus. Hyvin levännyt työntekijä sairastelee vähemmän, tekee vähemmän virheitä ja työskentelee tehokkaammin. Mikä puolestaan on nähtävissä tuloslaskelman viimeiseltä riviltä.
Jokainen meistä varmasti tiedostaa yöunien merkityksen, ja neuvoja unen määrä ja laadun parantamiseen löytyy eri lähteistä runsaasti. Aina kunnon yöunet eivät kuitenkaan ole itsestä kiinni, ja monissa elämäntilanteissa lyhyet unet ja yöheräilyt vain ovat kylmä fakta.
Ratkaisu saattaisi tällöin löytyä joustavasta työympäristöstä, jossa palauttavan lepohetken voisikin ottaa päivällä. Lyhyiden nokosten puolesta on puhunut viime vuosina useampikin asiantuntija, mutta kuinka monella työpaikalla ne todella ovat osa arkea?
Nykyiset modernit toimistotilat mahdollistavat monenlaiset työskentelyratkaisut. Ehkäpä erilaisten työskentely- oleskelu- ja neuvottelutilojen lisäksi yhden tilan voisi pyhittää luovuutta ja inspiraatiota kasvattavaksi lepotilaksi, jossa ei säikähdettäisi myöskään pieniä päivänokosia.
Meille valmistui juuri kaksi uutta etätyöpistettä DataCityn ylimpään kerrokseen. Taidanpa tulevalla viikolla testata työpisteiden toimivuuden lisäksi sohvan pehmeyden. Jos 10 minuutin levolla saavuttaa entistä tehokkaamman iltapäivän, kokeilu ei varmasti jää viimeiseksi. Tervetuloa yhä virkeämmät työpäivät!
Katja
Kuka olet ja millä asioilla liikut?
Kuka olet ja mitä teet täällä? Olen Linda Timonen, odotan parhaillani luennon alkamista täällä BioCityn aulassa. Opiskelen ensimmäistä vuotta ympäristö- ja meribiologiaa Åbo Akademissa.