Teknologiakiinteistöjen ja Turun ammattikorkeakoulun suurhanke EduCity valmistui
Teknologiakiinteistöt rakennutti Turun ammattikorkeakoululle uuden kampusrakennuksen, johon muuttavat ammattikorkeakoulun lisäksi Nordea, Cloetta, Unica ja Ewals Cargo.
Osoitteessa Joukahaisenkatu 7 sijaitseva EduCity valmistui heinäkuussa ja se luovutettiin Turun ammattikorkeakoulun käyttöön elokuun alussa. EduCityn valmistumisen myötä Turun ammattikorkeakoulun toiminta on Linnankadun taidekampusta ja Salon toimipistettä lukuun ottamatta siirtynyt Turun Tiedepuiston alueelle.
EduCity Joukahaisenkadun suunnasta kuvattuna.
Seitsemänkerroksisen EduCityn on suunnitellut Arkkitehtitoimisto Sigge ja sen pääsuunnittelija on turkulainen arkkitehti Pekka Mäki. Rakennuksen kerrosala on 18 500 neliömetriä ja sen tilavuus on yli 100 000 kuutiota.
Monimuotoympäristö kohtaa nykytaiteen
EduCity on uuden ajan opiskelurakennus, jossa perinteiset luokat on korvattu erilaisilla monimuoto-oppimisympäristöillä sekä avoimilla projekti- ja työskentelytiloilla. Rakennuksen väliseinät ovat pääosin lasia ja avonaista tilaa on paljon.
– Monimuotoympäristöt ovat arkipäivää toimitiloissa, mutta opetusympäristöissä ne ovat vielä verrattain uusi asia. Monimuotoympäristöt ovat muunneltavissa vaihtelevien tarpeiden mukaan – opiskella voi missä ja milloin vain. Eräs EduCityn erikoisuuksista ovat lasiseinäiset tekniikan alan laboratoriotilat rakennuksen kellarikerroksessa, kertoo Turun ammattikorkeakoulun rehtori ja toimitusjohtaja Vesa Taatila.
Jokaisesta kerroksesta on pääsy maksaruohon peittämille terasseille.
EduCityn keskellä on suuri ja valoisa aula, jossa sijaitsevat oleskelu- ja kohtaamispaikkana tai katsomona toimivat Taidon portaat. Aulassa on myös noin 20:n neliömetrin kokoinen läpinäkyvä mediaseinä, joka mahdollistaa esimerkiksi elokuvanäytösten järjestämisen. Rakennuksen Kupittaanpuiston puoleisella sivulla talon käyttäjiä ilahduttavat laajat maksaruohon peittämät terassit, joille on pääsy kaikista kerroksista.
EduCityn kruunaavat rakennukseen syksyllä tulevat taideteokset. Teknologiakiinteistöjen ja Turun ammattikorkeakoulun rahoittaman KampusART-taideohjelman myötä kiinteistön sisätiloihin tulee NooraSchroderuksen, Stig Baumgartnerin ja Shoji Katon teoksia. EduCityn pääoven ulkopuolelle puolestaan tulee Anssi Pulkkisen ja Taneli Rautiaisen jättimäinen veistos MEANDERI (pyörätelineillä). Teokset valittiin KampusART-taideohjelman järjestämien luonnoskilpailujen perusteella. KampusART-taideohjelman budjetti on lähes miljoona euroa.
Ensimmäisen kerroksen sahalaitakuvioisia istuskelualueita.
Tähtäimessä LEED Platina -sertifikaatti
EduCityn rakentamisesta vastasi YIT ja valvonnasta rakennuttajatoimisto HTJ. Hanke valmistui sopivasti syyslukukauttaan aloittaville opiskelijoille ja budjetissakin pysyttiin.
– Teetämme rakennushankkeemme KVR-urakoina, mikä tarkoittaa sitä, että urakoitsija huolehtii rakennushankkeen toteuttamisesta sekä sen koordinoinnista ja suunnittelusta. Ennen kuin hanketta ryhdytään toteuttamaan, teemme suunnitelmat, joista emme enää hankkeen ollessa kesken poikkea. Suunnitelmien perusteella tehdään kustannuslaskelmat ja kilpailutetaan toteuttajat, jolloin vastuu kustannusten ylittymisestä jää rakennusyhtiölle, valottaa Teknologiakiinteistöjen toimitusjohtaja Mikko Lehtinen.
Ensimmäisessä kerroksessa on suuret kattoikkunat, joihin tulee taideteoksia.
EduCitylle haetaan kansainvälisen ympäristösertifikaatti LEED:n Platina-tasoa. Platina on korkein mahdollinen ympäristöluokitus, jonka kiinteistö voi saada, ja se kertoo muun muassa rakennuksen erinomaisesta energia-, materiaali- ja vesitehokkuudesta.
– EduCityn saavutettavuus on hyvä, sillä se sijaitsee kiinni kaupunkirakenteessa ja alueelle on hyvät julkiset yhteydet. Energiatehokkuuteen vaikuttavat puolestaan olosuhteisiin reagoiva led-valaistus ja hyvä lämmöneristys. Myös rakennuksen katolle asennettavat aurinkopaneelit, lähellä tuotetut materiaalit sekä hiilinieluna toimiva terassien maksaruohokate lisäävät EduCityn pisteitä sertifikaattia haettaessa, Lehtinen kertoo.
Opetustilojen kalusteet ovat muunneltavissa erilaisiin opetustilanteisiin.
Turun ammattikorkeakoululle LEED Platina-tasoinen kampusrakennus on askel kohti Turun kaupungin laatimaa tavoitetta, jonka mukaan Turku on vuonna 2029 hiilineutraali.
– Turun ammattikorkeakoulu on vahvasti sitoutunut vähentämään hiilijalanjälkeään. Uuden kampusrakennuksen myötä otamme suuren harppauksen kohti ilmastoneutraalia toimintaa, Taatila iloitsee.
Teknologiakiinteistöjen arkkitehti ja rakennuttajapäällikkö Anniina Savisalo vie katsojat alla olevalla videolla tutustumiskierrokselle EduCityyn.
Turun Teknologiakiinteistöt Oy on Turun Tiedepuiston alueella toimiva kiinteistösijoitusyhtiö, joka kehittää alueen kiinteistöjä ja palveluita sekä vuokraa toimitiloja yrityksille ja yhteisöille. Turun Teknologiakiinteistöt Oy:n omistavat Hemsö, Turun kaupunki, Turun ammattikorkeakoulu, Turun Seudun Osuuspankki ja Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet. Yhtiön omistamien kiinteistöjen vuokrattava pinta-ala on noin 150 000 m2 ja tilojen keskimääräinen käyttöaste 98 %.
Kulttuurihistorian opiskelija Vilppu Kuusipalo tekee parhaillaan harjoittelua Teknologiakiinteistöissä tehtävänään kartoittaa Turun Tiedepuiston taideteokset. Mutta mitkä ihmeen taideteokset ja miten Matti Näsä liittyy asiaan?
Tiedepuiston treeneissä huolletaan ensi viikolla kehoa!
Oletko jumissa viime viikon ulkotreenistä? Skippaatko usein venyttelyn jumpan jälkeen? Toiminnallisella ulkotreenillä alkaneet yhteistreenit jatkuvat ensi viikolla aktiivisella kehonhuollolla.
Juhani aloitti työt Teknologiakiinteistöissä juuri ennen koronapandemiaa – yksi asia yllätti
Teknologiakiinteistöjen asiakkuustiimiin saatiin keväällä uusi vahvistus, kun Juhani Elia palkattiin yhtiöön asiakkuuspäälliköksi. Juhani ehti työskennellä Teknologiakiinteistöjen toimistolla kuukauden päivät, kunnes etätyösuositus ajoi hänet ja muut yhtiön työntekijät koteihinsa. Miltä tuntui aloittaa uudessa työssä juuri ennen koronapandemian alkua,...