Vuosi 2018 oli Turun Teknologiakiinteistöjen asiakkuustiimille poikkeuksellisen kiireinen, sillä tilakyselyitä tuli enemmän kuin koskaan aiemmin yhtiön historiassa, yhteensä 239 kappaletta. Uusia vuokrasopimuksia solmittiin vuoden aikana 113 kappaletta, joiden lisäksi tehtiin 36 uudelleenjärjestelyä olemassa olevien asiakkaiden kanssa. Tilakyselyiden määrä on huikean suuri suhteutettuna siihen, että yhtiöllä on yhteensä 300 toimitila-asiakasta.
– Monet meiltä tiloja kyselevistä yrityksistä kokevat, että tiedepuistosta on tullut Turun yrityselämän keskus, jossa yrityksen on tavalla tai toisella oltava esillä. Luultavasti myös Turun kaupungin suunnitelmat Turun tiedepuiston kehittämiseksi ovat lisänneet yritysten kiinnostusta aluetta kohtaan, mikä on näkynyt meillä toimitilakysynnän kasvuna, arvioi Turun Teknologiakiinteistöjen asiakkuusjohtaja Hele Kaunismäki.
Käyttöaste oli koko vuoden 2018 lähes sata prosenttia
Teknologiakiinteistöjen toimitilojen tilaperusteinen käyttöaste pysytteli koko vuoden lähes sadassa prosentissa, mikä aiheutti haasteita toimitilakyselyihin vastaamisessa. Vaikka vapaata tilaa ei koko vuoden aikana juuri ollut, pystyttiin uusia sopimuksia kuitenkin solmimaan asiakkaiden tilankäyttöä tehostamalla sekä toteuttamalla ahkerasti muutostyöprojekteja.
– Koska tilamme olivat koko vuoden lähes täynnä, korostuivat asiakkuustiimin arjessa erilaiset uudelleenjärjestelyt ja muutostyöt. Nykyisille asiakkaille pyrittiin löytämään uusia tiloja joko sisäisten muuttojen tai tilamuutosten avulla. Yhteistyö Teknologiakiinteistöjen kiinteistö- ja palvelutiimin kanssa oli tiivistä läpi vuoden, mikä mahdollisti monesti hyvin tiukoilla aikatauluilla toteutetut vuokralaismuutokset, Kaunismäki kertoo.
Biovianille saneerattiin tiloja BioCityssä ja PharmaCityssä vuonna 2018.
Vuokralaismuutokset täyttivät vuoden
Erilaisia vuokralaismuutoksia Teknologiakiinteistöt teki vuonna 2018 muun muassa Valmet Automotivelle, jonka lisärekrytoinnit näkyvät Turussa toimipisteen laajenemisena. Kokous- ja ravintolapalveluita tarjoavalle Manu Eventsille löytyi uudet entistä suuremmat toimistotilat DataCitystä. PharmaCityn katutasoon vuoden aikana uutta elämää toi syksyllä avattu Fabrik Café, joka täydentää tiedepuiston kahvilavalikoimaa ja tarjoilee myös lounasta.
Erilaisia erikoistilojen muutoksia tehtiin Turun yliopiston BioCityssä toimivalle biokemian laitokselle sekä PharmaCityssä toimivalle elintarvikekemian laitokselle. ICT-Cityssä taas tehtiin suuri remontti Turun ammattikorkeakoululle. Uutta tilaa vuoden aikana tarvitsi myös biologisia molekyylejä lääketutkimuskäyttöön valmistava Biovian, joka sai keväällä 2018 merkittävän sijoituksen ja päätti investoida voimakkaasti Turun toimintaan. Alkuvuodesta 2018 Biovianille valmistui täysin saneeratut toimisto- ja laboratoriotilat PharmaCityyn. Myös Biovianin BioCityssä sijaitsevia tiloja remontoitiin vuonna 2018.
Werstas Satumetsä vuokrattiin lähes täyteen jo ennen sen valmistumista
ElectroCityn Werstaassa tilat pysyivät koko vuoden täyteen vuokrattuina. Werstaasta ulos kasvaville yrityksille pyrittiin vuoden aikana järjestämään suurempia toimitiloja muualta. Sisäisiä muuttoja Werstaassa tehtiin kuukausittain ja muutama siellä toiminut yritys sai uudet, isommat tilat lokakuussa 2018 valmistuneesta DataCityn Werstaasta. Näitä olivat muun muassa Enefit, Ailea ja Suomen Hostingpalvelu. Myös aikoinaan Werstaassa toimintansa aloittanut tekoälyn asiantuntijayritys Silo.AI muutti isompiin tiloihin ElectroCityssä kesällä 2018.
DataCityyn syksyllä 2018 avautunut Werstas Satumatsä vuokrattiin lähes täyteen jo ennen sen avautumista.
Werstaan suosiosta kertoo, että DataCityyn syksyllä valmistunut Werstas Satumetsä vuokrattiin lähestulkoon täyteen jo ennen sen avautumista. Uusia vuokralaisia olivat muun muassa Solteq, pohjoismainen IT-palveluja ja ohjelmistoratkaisuja tarjoava pörssiyhtiö sekä meriteollisuuden suunnittelupalveluja tarjoava BlueTech Finland. Uutena toimijana Werstaaseen muutti myös startupeihin erikoistunut sijoitus- ja kehitysyhtiö Monttu Ventures.
Uudishankkeiden vuokralaisneuvottelut alkoivat
Asiakkuustiimiä pitivät kiireisenä myös vuonna 2020 valmistuvan Kampuksen vuokrasopimusneuvottelut. Kampuksen suurimman käyttäjän Turun ammattikorkeakoulun lisäksi kiinteistöön tulee tiloja myös muille toimijoille ja vuokralaisten toiveisiin pyrittiin vastaamaan mahdollisimman hyvin vuonna 2018 aloitetuissa neuvotteluissa.
Joukahaisenkadulle parhaillaan rakennettavan Kampuksen vuokralaisneuvottelut pitivät asiakkuustiimiä kiireisenä vuonna 2018.
Suuren toimitilakysynnän vuoksi myös suunnitteilla olevan FC36-toimistohankkeen vuokrauksista keskusteltiin pitkin vuotta. Hanke rakentuu toteutuessaan Kampuksen viereen ja kiinteistöillä tulee olemaan yhteisiä tiloja, joissa yritykset ja opiskelijat kohtaavat. Tämä on asiakkaiden näkökulmasta erinomainen asia, sillä yritykset toivovat paitsi yhteisöllisyyttä muiden samankaltaisten yritysten kanssa myös oppilaitosten läheisyyttä.
– Usein meiltä tiedustellaan monitilaympäristöjä, joissa on yhteinen työskentelytila, neuvotteluhuone ja kahvila. Parasta tässä työssä on se, kun onnistumme toteuttamaan asiakkaiden toivomat tilat ja saamme toimitilojen kautta olla mukana tukemassa asiakkaidemme liiketoimintaa, Kaunismäki iloitsee.